1 Nisan 2015 Çarşamba

‘HER DAİM GEÇİNİZ!’ KOMŞUM...





   Siz deyin 20 sene ben diyeyim 40 sene!.. Ben kendimi, Keşanlılar da kendilerini bildiğinden beri, Keşan’ın tam merkezinde (Tekel Meydanı, Anafartalar Caddesi-İsmail Saraç Caddesi- İsmet İnönü Caddesi, Demirciler Caddesi) bulunan caddelerin kavşak noktasında trafik ışıkları var... Ne işe yaradığını şimdiye kadar gören olmadı!.. Hangi renkte yanarlar ya da yanıyorlardı onu da duyan bilen yok!.. Belki sarı, yeşil, kırmızı yerine mor, turuncu, mavi yanıyordu ama görünüş itibarı ile trafik ışığını andırıyor!.. Sözün kısası; bu trafik ışıklarının akıbetini bilen yok!.. 10 tane direk, üzerinde trafik aparatları ile tarihi eser görüntüsünde!.. Ha, sakın yanlış anlamayın Keşanlıların da sıkıntısı yok bu yönde!.. Trafik ışığı var mıdır, yok mudur diye düşünmüyorlar bile... Bizler alıştık artık hayali olduklarına!.. Hani direkleri de kaldırsalar kaldırımlarda rahatlama olacağı düşünülse bile, nasılsa bir esnaf bu durumdan faydalanır önyargısı ile, aldırış edilmiyor bu çevre ve görüntü kirliliğini yaratan sebebe!..
   Bir de trafiğin en çok sıkıştığı, sürücülerin dört bir yönden -sıra bende- havası ile aracını ortaya attığı, yayalar ise ne zaman insanlı bir sürücüye rastlayacağız da bize yol verecekler düşüncesinin hakim olduğu zamanlar çok olmuştur... Ama kimse de şu trafik ışıklarını faaliyete geçirin de, hangi sürücü ne zaman geçeceğini bilsin, kimse kabadayı gibi trafiğe atlamasın diyen olmamıştır... Kuralları harekete geçirmek yerine, kuralsız yaşam ön planda tutulmuştur Keşan’ımızda... Herkes bildiği gibi oynayacak!..
Bizde sıkıntı yok sayın ilgililer, biz oynuyoruz bildiğimiz gibi de, komşudan gelenler trafiği allak bullak ediyor!.. Malum elin gavurunda kurallar hakim... Öyle trafik cezaları da hafife alınacak gibi değil... Hemen hemen adım başı trafik ışığı var ülkelerinde... Köyünde, kasabasında, şehirinde... Malum Yunanistan’dan gelen sürücülerimiz şehrimize geldiğinde, çarşı merkezinde trafik kilitleniyor her seferinde... Eğilip sordum    Yunanlı bir sürücüye, ‘yeşil ışık ne zaman yanacak’ cevabını alınca, hafiften gülümseyerek, ‘geç komşum geç, bizde ışıklar hep yeşil yandığı için enerji tasarrufu yapıyor ve yakmıyoruz ışıkları!’ dedim... Biraz afalladı ama gaz da basıp karşı yöne geçti komşumuz!..
   Şimdi peki ne yapmalıyız... Her sürücü yabancı plakalı aracın neden boşu boşuna beklediğini anlayamaz ki... O halde şu ışıklara bir tabela asıp Yunanca ‘her daim geçiniz!’ diye yazalım da, komşularımızı boşu boşuna bekletmeyelim!.. Nasılsa trafik ışıklarının aktif hale geldiği günleri göremeyeceğiz, hiç olmazsa tabela asılı günlerini görelim!.. Saygılarımla...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder