28 Eylül 2014 Pazar

DOĞAL GAZLA ISINAMAZSANIZ, BU YAZIMI OKUDUKÇA ISINIRSINIZ!..

   Günlerdir Keşan’ın en önemli gündem konularından birini doğal gaz tutuyor... Herkes gazlanmış vaziyette!.. Keşan’a doğal gaz gelmesinin en önemli nedeni ise -hava kirliliği ve bunun beraberinde sağlık sorunlarının ortaya çıkması- olarak savunuluyor... Doğrudur... Valiliğinden Kaymakamlığına, Belediyesinden sivil toplum örgütlerine kadar hepsi seferber oldu doğal gaz için... Sadece kendilerini kandırdıkları ise başvuran abone sayısından ortada!.. Yani bu konuda benim çok da bir şey söylememe gerek olmadığı aşikâr!.. Keşan’da 30 bin aboneden daha 500 abone başvuru yapmadıysa, bunun tek bir açıklaması vardır: Keşanlıların artık boş vaatlere karnı tok! Keşanlılar devlet yöneticilerine güvenmiyor, Keşanlılar yerel yönetime güvenmiyor, Keşanlılar sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine güvenmiyor... İsterseniz beni günah keçisi ilan edin hiç umurumda bile değil!.. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış... Alıştım artık!..
   Doğal gaz başvuru bedeli sadece 335 TL. Evet, 335 TL yatırmanız yeterli... Peki ya sonrasında... Mevcut kaloriferli dairelerin halihazırda döşeli olan sistemi randıman vermeyecek ve doğal gaza kavuşur kavuşmaz evinizin peteğinden borusuna kadar yalıtım ihtiyacı duyacaksınız... Kombi ayrıca bir külfet getirecek sizin için... Öyle soba ya da kaloriferin verdiği ısıyı elde edebilmek için 335 TL ne ki, her ay yatıracağınız fatura bedelini ne siz sorun ne de ben söyleyeyim... Haa... Bunun da kolayı var... Öyle her odanın sıcacık olmasına ne gerek, toplanacaksınız bir odaya aile saadeti yaşayacaksınız(!), diğer odaların ise vanaları kapanacak... Menopoza giren kadınlar rahat edecek!.. Hani sıkıntı gelir, sıcak basar ya ara ara, pencere açmaya, ince bir şeyler giymeye gerek yok üzerinize, vanası kapalı odaya geçin yeter!.. Oldu ki bütçenizi dengeleyemediniz ve o ay abone bedelini yatıramadınız, belki 2-3 gün sonra bütçeniz dengelenecek ve yatıracaksınız ama -durun kesmeyin- deseniz sizi dinleyecekler mi? Hadi bir de açma kapama parası... Aynı elektrik abonelerinin yaşadığı gibi, alın bir gazlanma(!) daha size... Bu arada açma kapama işlemleri bilmem kaç gün sürecek ve bu arada elektrikle ısınma yöntemini devreye geçireceksiniz, işte bir gaz(!) da buradan girecek... Anlayacağınız doğal gaz, beraberinde birçok gazlanmayı(!) da getirecek... İşte bu verdiğim çok basit gerçekler konusunda ilgililerden herhangi bir açıklama göremedim demeçlerinde... Hepsi sözleşmiş gibi bir ağızdan, Keşan’ın hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunu ele alınıyor ilgililerce... Hiçbir de çıkıp, ‘bu gazlanma sonucu elinizde avucunuzda para kalmaz ve hava kirliliğinden değil de başka bir durumdan ötürü sağlık sorunu yaşarsanız hastaneye gidecek paranızı biz karşılayacağız’ demiyor nedense... Keşan Kaymakamımız Sayın Bekir Dınkırcı, ‘Ben kışın penceremi açamıyorum’ demiş açıklamasında... Sayın Mustafa Helvacıoğlu ise, ‘Ölüyoruz. 10 yıl geçmeyecek torunlar kucaklarımızda ölecek’ demiş açıklamasında... CHP’li Belediye Meclisi Üyesi Ercan Ersoylu da, ‘Yerel yönetim olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız’ şeklinde beyanat vermiş. Sayın Kaymakamımız, yaz boyunca Anafartalar ve Kurtuluş caddelerinin sakinleri de pencere, kapı açamadı, her yer toz duman içindeydi, o zaman neredeydiniz? Neden Anafartalar ve Kurtuluş caddeleri sakinlerinin haklarını savunmadınız? Sayın Helvacıoğlu rahat olun, ne çocuklarımız ne de torunlarımızı Keşan’da tutamıyoruz ve hepsini gurbete yolluyoruz... Sayın Ersoylu, yerel yönetim olarak doğal gazdan vazgeçin de halihazırda olan sorunların üstesinden gelin, bu bize yeter!.. Keşan’da temiz bir yer gösterebilir misiniz bana? Sadece doğal gaz ile mi Keşan’ı temizleyeceğiz... Keşan’ın tek sorunu doğal gaz mı? Keşan’a doğal gaz gelirse bütün pislikler ortadan mı kalkacak?
   Evet, doğal gazın hava kirliliğini önlemekte büyük bir faktör olduğunun bilincindeyim... Keşan’a doğal gaz -gelmesin- de demiyorum... Aksine gelsin, bütçesi uygun olanların da mutlak tercihi olsun... Ancak hepimiz çok iyi biliyoruz ki, Keşan’da ikamet edenlerin sadece %20’sinin ekonomik durumunu etkilemez kullanacağı doğal gaz bedeli... %10’u zorlanarak ödeyebilir, %20’si doğal gaz alır ama tek odada toplanarak kışı geçirir... Ya geriye kalan %50’lik kesim... Bence onlar doğal gazı ekonomik durumlarından öteri tercih edemeyecekler... Yani Keşan’a doğal gaz gelse de hava kirliliğini tamamen önlenemeyecek... O nedenle, hava kirliliğini önleyebilmek için sadece -doğal gaza- kilitlenmeyelim ve birbirimizi kandırmayalım... Hava kirliliğini önlemenin ya da en aza indirmenin daha birçok yolu var ve bu bilgilere her yerden ulaşmanız mümkün...
   Sayın ilgililer, vatandaşımı bilgilendirirken, yukarıda dile getirdiğim olumsuzluklardan da bahsetmenizi isterim... Ancak gözlemlediğim vatandaşım bunları biliyor ki, abone başvuru sayısının 4 bin 500’e düşürülmesi ve yapılan birçok faaliyetten sonra bile başvuru sayısı hâlâ 500’e ulaşmadı... Deme ki, vatandaşım kanmıyor, siz sadece kendinizi kandırıyorsunuz!..
   Bu yazımın bilgisayardan bir çıktısını alın ve çerçeveletin... Bir gün Keşan’a doğal gaz gelirse, kombinizin hemen yanına asıverirsiniz!.. Okudukça ısınırsınız!.. Saygılarımla...

1 yorum:

  1. Aylık tüp gaz gideri ve şofben giderini gözardı etmemek lazım. Kömür de öyle çok ucuz da sayılmaz.

    YanıtlaSil