27 Mayıs 2013 Pazartesi

ALKOL GÖRÜNTÜSÜ YASAK, FİNGİRDEŞMEK SEVAP!- köşe yazımın tam metni...


Alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Alkollü içkilerin 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamayacağı başta olmak üzere, birçok maddeyi içeriyor bu kanun teklifi. Ancak benim ilgimi en çok çekti iki tanesi...
Birincisi, bu kanun kapsamına giren ürünlerin toptan, perakende veya açık satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre uzaklığın bulunması zorunlu olacak. Bu mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmayacak; ikincisi de, televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerine yer verilemeyecek.
Bu kanun maddelerine göre Keşan’daki alkollü içki satılan yerlere bir göz gezdirdim... Hani market, bakkal, büfe gibi vs. yerlere... Genelde bu tarz işletmeler, eğitim kurumlarına yakın mesafede bulunur ki, gelirini artırabilmek adına... Keşan’daki okul ve ibadethaneleri de varsaydığımızda, hemen hemen bütün mahallelerde var bir tane... Bir bütün olarak düşünüldüğünde, alkollü içki bundan sonra satılamayacak demek memleketimizde...
Ya ikincisine ne demeli... Televizyonlarda yayımlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerine yer verilmeyecekmiş... Buna yer verilmeyecek ama yengene, bacına, komşu kızına sarkmak mübah! Onlarla metres hayatı yaşamak mübah! Emmi oğlunun nikahlısıyla fingirdeşmek mübah! Birden fazla kadınla aynı çatı altında yaşamak kat kat mübah ama alkollü içkinin özendirici görüntüsü günah!
Hadi be gidin başka kapıya... Dengeyi kuramadığınız müddetçe verdiğiniz bu kanun teklifleri hiçbir işe yaramaz haberiniz ola... Önce toplumsal değerleri sarsan, ahlak dışı bu görüntülerin yayımlanmasını engelleyin, ondan sonra alkollü içkinin satış noktalarına yasaklama getirin ve satılacak nokta ve saatlerini belirleyin... Öyle işinize gelenleri serbest bırakıp, işinize gelmeyenleri yasaklamakla bu memleketin halinin düzeleceğine de boş yere ümitlenmeyin... Hele hele bu kanun teklifinin Keşan’da uygulanacağını hiç düşünmeyin... Tezgah altından satar, arabada kafa çeker, yine bu zıkkımı içeriz! Ne iktidar partisi ne de kanun teklifi tanırız... Gelecek cezaları ise kafamıza bile takmayız... Vallahi kafayı bulduk mu dünyayı bizim sanır, kral da padişah da olur, saltanatımızı yaşarız!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder